christianm/öl/hemma_2020_2021_2022

Pandemin som bröt ut våren 2020 satte stopp för ölresandet som redan hade legat på sparlåga ett tag. Därför kommer här en samling bilder från åren 2020, 2021 och 2022 som alla är tagna hemma och som föreställer lagrade öl från mitt ölskåp som har konsumerats efter hand. Jag brukar lagra ölskåpsölen så att jag dricker dem vid ett lämpligt tillfälle så nära inpå det bäst-före-datum som står på, för att ha en princip.

När jag skriver detta är det sommar 2024 och många av ölen är sedan länge bortglömda men några av dem minns jag och kanske kan säga något vettigt om.

2020

12 april 2020. Det här är uppenbarligen en liten flaska Oude kriek från 3 fonteinen utanför Bryssel. Antagligen är det så tråkigt att flaskan var inköpt på Systembolaget och inte på bryggeriet. Däremot var ölet antagligen vansinnigt gott och det ser så där härligt rödbrunt ut som en riktig oude kriek ska göra (tror jag).

En 3 fonteinen Oude kriek

30 april 2020. Westmalle Dubbel. Ett öl som under en period var en av mina absoluta favoriter. Även den här flaskan var antagligen köpt på Systembolaget. Glaset däremot köpte jag på en resa till Belgien sommaren 2001, dock inte vid klostret utan jag vill minnas att det var i en souvenirbutik i Antwerpen.

En Westmalle Dubbel

8 maj 2020. Den här flaskan vill jag minnas hade stått i skåpet under åtskilliga år. Troligen inköpt på Systembolaget och då i sällskap av ett annat öl från samma bryggeri men med kortare datum och som hade konsumerats vid något tidigare tillfälle. Det rör sig alltså om en Tripel de Lente Sauternes Barrel från danska Nørrebro Bryghus. Jag minns inget av hur det smakade men det ska tydligen ha föreställt en belgisk tripel som bland annat lagrades på sauternefat.

En Tripel de Lente Sauternes Barrel

15 maj 2020. Det börjar bli tjatigt men här kommer ännu ett öl som jag inte minns någonting av. Kan bara läsa på etiketten på bilden att det står Buxton Brewery Extra Porter Costa Rican Coffee. Ölet finns inte att finna på bryggeriets webbsida så det var väl något som gjordes i en begränsad upplaga.

En Buxton Brewery Extra Porter Costa Rican Coffee

16 maj 2020. Lite högre upp förekom en Westmalle Dubbel och här kommer som på beställning en Tripel. Glaset är naturligtvis detsamma som på Dubbel-bilden.

En Westmalle Tripel

6 juni 2020. Jag förstod inte varför det var en bowlingkägla på burken men en vän förklarade att det troligen skulle anspela på att huvudpersonen i filmen The Big Lebowski spelade bowling och drack white russian. Jag har sett filmen ett par gånger men kom inte ihåg detta. Ölet kom från amerikanska Left Hand Brewing och ska enligt bryggeriets webbsida vara en "white stout" med kaffe och vanilj tillsatt. Ännu ett öl jag inte minns hur det smakade...

En White Russian Nitro

12 juni 2020. Det här är med bestämdhet inte en öl som har kommit från mitt ölskåp, då jag har svårt att tro att jag skulle ha lagrat en Hoegaarden. Antagligen har jag bara känt för att fotografera ölet av någon anledning. Glaset är för övrigt inköpt på samma belgienresa 2001 som westmalleglaset som har figurerat ovan och då på bryggeriet.

En Hoegaarden

12 juli 2020. På omslagspappret på bilden står det Liefmans Cuvée Brut. När jag nu tittar på bryggeriets webbsida tycks ölet heta Kriek-Brut. Det har säkerligen gått en del år sedan min flaska slogs in. Dels är det ju fyra år sedan jag tog bilden och då hade den sannolikt stått till sig ett antal år. Det ser ut som att hoegaardenglaset fick tjänstgöra igen.

En Liefmans Cuvée Brut

26 september 2020. Det sist fotograferade ölskåpsölet 2020 är denna Ella Brown Ale från Roslags Näsby Bryggeri. Den hade nog inte stått särskilt länge och jag vill minnas att jag hade köpt den när jag hade vägarna förbi Arninge och passade på att handla något lokalproducerat.

En Ella Brown Ale

2021

6 februari 2021. Här är det en fransk storflaska som har fått stryka på foten, närmare bestämt en Bière nouvelle de printemps från bryggeriet 3 Monts som ligger i Saint-Sylvestre-Cappel i franska Flandern. Namnet har det fått efter tre kullar som finns i det intilliggande landskapet. Ölet på bilden finns i dagsläget inte på bryggeriets webbsida men det finns ett öl som de kallar Brassin de printemps och som anges vara ett bière blanche. Om det ska tolkas som ett veteöl framgår inte men generellt verkar de använda både korn- och vetemalt i sina öl. På etiketten på min flaska kan man dock läsa att det innehåller malt d'avoine som betyder havremalt. Så frågan är om det var samma öl som det nuvarande.

En 3 Monts Bière nouvelle de printemps

6 augusti 2021. Den här Quadrupeln från La Trappe fick jag av en holländsk bekant som vet att jag gillar öl. Jag är osäker på om jag hade provat just deras Quadrupel tidigare. La Trappe är för övrigt Nederländernas enda trappistbryggeri.

En La Trappe Quadrupel

1 oktober 2021. Även den här bilden föreställer öl som jag hade fått av en vän, den här gången en med estniskt påbrå. Det rörde sig om fyra flaskor från två olika bryggerier; A. Le Coq och Saku. På bilden har jag hällt upp A. Le Coq Porter som enligt bryggeriets webbsida är en mörk lager och som jag vill minnas att jag tyckte var väldigt bra. Övriga öl på bilden är A. Le Coq Special, Saku Porter och Saku Manchester.

Fyra estniska öl

30 oktober 2021. Sist ut för 2021 är den här knasbollen i form av ett samarbete mellan Timmermans och Guinness. Det ska vara en blandning av tre öl från de två bryggerierna, nämligen Guinness West Indies Porter, Guinness Special Export och Timmermans Oude Kriek. Jag har för mig att jag inte var så imponerad...

En Lambic & Stout från Timmermans och Guinness

2022

28 januari 2022. Första fotograferade ölskåpsölet för 2022 var en Westmalle Tripel, ett öl som redan har avhandlats högre upp på den här sidan.

En Westmalle Tripel

29 januari 2022. Det här är en storflaska med ölet La Rousse från Brasserie de Mont Blanc som säger sig använda vatten från glaciärer på just Mont Blanc.

En La Rousse från Brasserie de Mont Blanc

12 februari 2022. Den här bilden föreställer mumma. Jag tror det var efter att ha sett Edward Blom gästa David Kringlunds YouTube-kanal som jag provade att blanda mumma enligt hans recept. Ingredienserna är renat brännvin, madeiravin, porter och pilsner. E-kolven har jag annars använt vid hembryggning för att sätta jästförkultur.

Mumma

18 juni 2022. Det slumpade sig så att samma dag som jag hade varit funktionär vid tävling hos Södertälje Whippet Race var det dags att dricka det här ölet från 137 Telge Brygghus i samma stad. Ölet hade stått till sig under åskilliga år. För symbolikens skull har jag i bakgrunden ställt upp den lilla träwhippet som jag fick när jag några år tidigare avgick som sekreterare i Whippet Race huvudstyrelse.

En 137 Telge Brygghus Imperial Stout Lakrits

30 juli 2022. Det här är en storflaska med St Médard Brune från Brasserie au Baron som ligger strax sydost om Lille, nästan på gränsen till Belgien. Ölet är uppkallat efter den helige Medardus som ska ha varit biskop i Noyon på 500-talet.

En St Médard Brune från Brasserie au Baron

31 december 2022. På nyårsafton försökte jag mig på att blanda drinken Black velvet. Den ska ha skapats av en bartender i London 1861 för att sörja Prins Alberts död och ska symbolisera ett sorgband. Drinken kan antingen blandas på lika delar stout och champagne eller så skiktar man de två dryckerna i glaset. Här har jag misslyckats med det senare och på så vis åstadkommit det tidigare.

En Black velvet