christianm/öl/hemma_2023

Här kommer 2023 års samling med bilder tagna hemma på lagrade öl från mitt ölskåp och som har konsumerats efter hand. Jag brukar lagra ölskåpsölen så att jag dricker dem vid ett lämpligt tillfälle så nära inpå det bäst-före-datum som står på, för att ha en princip.

7 januari. Först ut är en liten flaska Bersalis Kadet Oak Aged från bryggeriet Oud Beersel. Troligen var den inköpt på Systembolaget och verkar här vara upphällt i ett dåligt rengjort Westmalleglas. Den "vanliga" Bersalis Kadet marknadsförs som något så motsägelsefullt som en "session tripel". När det står Oak Aged på flaskan har den fått mogna på träfat i vilka tidigare lambic har fått mogna.

En Bersalis Kadet Oak Aged från Oud Beersel

21 februari. Jag hade lyckats samla på mig inte mindre än tolv olika sorters bitter, så jag fick bjuda hem några vänner på bitterprovning. Den här bilden tog jag inför det evenemanget.

Tolv sorters bitter

5 juni. Jag tror att det här var första gången någonsin som jag drack faro och jag tror att jag köpte flaskan på Systembolaget i Arninge vid samma besök som jag köpte flaskan med Ella Brown Ale som figurerar på bild på sidan om hemmaöl 2020-2022. Faro är för övrigt en lambic som man har sötat med kandisocker. Glaset är som synes från 3 Fonteinen och jag har köpt det på plats vid något besök.

En Timmermans Faro

15 augusti. Ölet på den här bilden kom inte från mitt ölskåp utan fick bara ställa upp som fotomodell när jag skulle leka lite. Som framgår av bilden är det en flaska Sünner Kölsch.

En Sünner Kölsch

20 augusti. Här har det blivit dags att avverka en storflaska Brugse Zot, som är en blond från bryggeriet De Halve Maan i just Brygge. Försöker man översätta "zot" med Google Översätt så föreslår de "dåre". Kanske betyder det även narr med tanke på bilden på etiketten.

En Brugse Zot från De Halve Maan

29 september. Så var det dags för en storflaska igen, den här gången en fransk. Det rör sig om en Anosteké Cuvée d'Hiver från Brasserie du Pays Flamand i Merville. Ölet finns inte i skrivande stund på bryggeriets webbsida men det gör en väldig massa andra sorter.

En Anosteké Cuvée d'Hiver från Brasserie du Pays Flamand

31 december. På årets sista dag skulle den här flaskan med Chimay Grande Réserve drickas upp om man skulle följa bäst-före-datumet. Det gjorde jag. På flaskan kan man läsa att den är tappd i augusti 2018, vilket även tycks stämma med årtalet på korken. Grande Réserve är en Chimay Bleue som får genomgå en andra jäsning på träfat.

En Chimay Grande Réserve

31 december. Precis som på nyårsafton 2022 gav jag mig det här året på att blanda, eller snarare inte blanda, en black velvet. Den här gången lyckades jag att få den skiktad och på bilden ser man hur Guinnessen har lagt sig under champagnen.

En black velvet